BAIA ROŞIE RESORT, ISTORIC

Situat pe valea pârâului cu același nume, în apropierea unor mari centre urbane (Valenii de Munte - 20 km, Ploiești - 40 km, București - 100 km), Slănicul este una din stațiunile balneoclimaterice foarte solicitate datorită factorilor naturali de cură și a climatului plăcut, de curățare, puternic ozonat.

Slănicul este încadrat de două șiruri de dealuri principale desfășurate pe axa N-S și în totală concordanță cu aspectul general al regiunii Subcarpaților (altitudine peste 500 m). Porțiunea superioară a dealurilor are aspectul unor platouri largi de pașune și păduri. Media anuală a temperaturii este de 190C, cu o umiditate cuprinsă între 75 - 76% și precipitații de 650 - 750 mm.

Stațiunea Slănic este o stațiune balneoclimaterică deosebită deoarece include Muntele de Sare - unic în lume - și a doua mare salină din Europa. Înconjurată de peisaje pitorești, dispunând de condiții de cazare, tratament și divertisment variate, stațiunea Slănic este locul ideal pentru petrecerea vacanței. Exploaterea organizată a sării începe in 1689. Între anii 1689 - 1800 s-au deschis trei mine în zona cunoscută în prezent ca Baia Verde. Explotarea sării se efectua în salina în forma de clopot. În urma prabușirii tavanelor acestora și a apelor ce le-au inundat, au rezultat trei lacuri cu apa sărată.
Mai tarziu între anii 1800 - 1854 se deschid alte două noi ocne pe versantul de vest al Slănicului, în punctele Baia Baciului și Grota Miresei, care urmând același proces de transformare, au devenit lacurile sărate de astăzi, care deservesc și astăzi stațiunea Slănic. Aceste lacuri antroposaline rezultate ca urmare a acumulării apei meteorice în cavitatea vechilor ocne, sunt renumite prin efectul terapeutic datorat namolului sapropelic și a apei sărate.

Știați că...

... « Slănic », în limba slavonă, înseamnă « sare » ?

... istoria stațiunii datează de la mijlocul veacului trecut? În anul 1877 A. Bernard realizează cea dintâi analiză a apei sărate a lacurilor din localitate. Prima consemnare referitoare la eficacitatea terapeutică a lacurilor datează din 1885 cand un ofițer bolnav de reumatism venit la Slănic în cârje, pleacă vindecat dupa o serie de băi.

.... salina Slănic este a doua salină subterană ca mărime din Europa?


.... culoarea și gradul de transparență a lacurilor sărate din Slănic variază în funcție de compoziția acestora? Astfel, la Baia Roșie, prezența oxizilor de fier imprimă o nuanță roșcată, în timp ce la Baia Porcilor particulele argiloase și nămolul schimbă culoarea apei în galben.

Căi de acces

Stațiunea Slănic, Prahova , este situata la cca 100 km de București și aprox. 45 km de Ploiești.
Feroviar - consultați www.infofer.ro sau www.mersultrenurilor.ro
Rutier - Drumul național DN1 București-Ploiești și apoi fie pe Valea Teleajanului peste dealul Bughea, fie pe Valea Varbilăului și Slănicului din Plopeni.
- Drumul județean Valenii de Munte-Slănic
ÎN CURÂND
In curand
StarBT

DISTRACȚIA ȘI RELAXAREA
ATING COTE MAXIME
Piscină | Ștrand cu apă sărată
Biliard | Tenis de masă
Jacuzzi | Teren minigolf | ATV-uri
DISTRACȚIE PENTRU CEI MICI
 
Trambulină pentru copii
Mega tobogan
Castelul cu povești
CONFORT ȘI ELEGANȚĂ
Aer condiționat
Room-service
TV | Internet wireless
Bar | Restaurant
Contact